A tenyéssz tojásoknál a következőket érdemes betartani.
- A legnagyobb és legkisebb tojásokat nem tesszük kelni.
-
A tojások legyenek tiszták. Meg lehet őket mosni, de nem szabad
megtörölni.
- A tojások ne legyenek sérültek.
-
A tojások ne legyenek 8 napnál régebbiek. Ezért a tenyéssz tojásokra
célszerű fel írni ceruzával a begyűjtés időpontját, esetleg fajtáját.
-
A tojásokat nem szabad hűtőbe tárolni vagy 18 Celsius foknál melegebb
helyen. A tojásokat időnként meg kell forgatni.
-
A tojások keltetés közben zsugorodnak és kifényesednek.
- A kézi
forgatású keltetőknél a tojásokat meg kell jelölni ellentétes oldalukon 2
megkülönböztető jelzéssel (+ és -, A és B, stb.)
- Több emeletes gépnél a
tálcákat érdemes minden alkalommal forgatni és áthelyezni a keltetőn
belül, vagyis ami lent van az kerüljön egy hellyel magasabbra és
megforgatni vízszintesen is, vagyis az eleje kerüljön hátra. Ezért
célszerű a tálcákat megszámozni és a végeket megjelölni 1A illetve 1B,
2A - 2B, így be lehet azonosítani úgy a tartalmat mint a pozíciót.
-
Az első 3 és utolsó 3 napban a tujásokat nem kell
forgatni.
- Az utolsó 3 napban a tojásokat
permetezzük langyos ecetes vízzel (1 kv ecet + 0,5 l víz) ami
megpuhítja a tojás héját. Ez rendkívül hatásos a kacsa, liba és
fürjtojások esetében mivel ezek a tojások sokkal keményebbek.
- A
gyöngyöző tojásokat el kell távolítani. Ha ezek felrobbannak igen nagy
munka vár ránk: takarítás, fertőtlenítés, kellemetlen szagok elviselése.
-
A tojásokat meg kell lámpázni a 14 kelési napon. A fiatlan tojásokat el
kell távolítani. Ezeket meg lehet főzni és odaadni a kutyának vagy a
baromfiknak.
- A tojásokat forgatás után célszerű langyos vízzel lepermetezni.
-
Forgatni és hűteni kell a tojásokat kétszer egy nap, reggel és este. A
forgatást úgy végezzük el, hogy reggel például az összes tojás a +
jelzéssel van felfele este, pedig a – jelzéssel. A hűtés, szelőztetés
időtartalma 20-30 perc. Ne felejtsük el a párologtató edényt vagy tálcát
feltölteni vízzel.
- A kisméretű tojásokat, például a fürjtojásokat, bölcsökbe helyezzük
el megkönnyítve és meggyorsítva ez által a forgatásukat. Három nappal a
kikelés előtt a tojásokat kiszedjük a bölcsökből.
- A keltetési optimális hőmérséklet 37,4 - 37,6 Celsius fok. Az optimális páratartalom 55% - 65%.
-
Az utolsó 3-4 napban a hőmérsékletet beállítjuk 37,2 Celsius fokra, a
páratartalmat 85-95%-ra. Ennek a célja az, hogy a tojások haja puhuljon
meg, és a lukasztás legyen könnyebb.
- Az utolsó 3 napban hallani
lehet kopogásokat, halk csipogást, rágást. A csibék először lyukaszatnak,
majd pihennek 6-12 órát, aztán repesztenek és kibújnak. Ha a csibéknek
nincs erejük a tojást repeszteni és kibújni, 12 óra elteltével lehet
rajtuk segíteni, különben befulladnak.
- A csibéket csak a teljes megszáradásuk után vesszük ki a bujtatóból.
-
Keltetőnek nevezzük azt a berendezést, amiben biztosítjuk a kellési
hőmérsékletet és páratartalmat, amelyikben forgatjuk a tojásokat.
Bujtatónak nevezzük azt a berendezést, amiben kibújnak és megszáradnak a
csibék, megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellet. Lehet használni
ugyan azt a berendezést, a paraméterek átállításával.
- A bújtatóban
is szelőztetni kell időnként, és ilyenkor el kell távolítani az üres
tojáshéjakat. Érdemes megnézni a tojásokat nehogy valamelyik a
lukasztással lefele legyen, mert a csibe eben az esetben befulladhat.
-
Vannak tojások, amik 1 nappal korábban illetve 1 nappal később kelnek,
mint a többi. Ezek korra szülöttek és késő szülöttek esetei, természetes
folyamatok.
- Az első 24-36 órában a csibék nem vesznek magukhoz
sem ételt, sem vizet. Első napokban célszerű kamillateát adni a
csibéknek, hogy mossa ki a bélrendszerűket.
- Vannak csibék, akik nem
tudnak felállni, mivel szétcsúsznak a lábaik két oldalra. Ezeknek a
lábait, vékony fonallal összekötjük, hagyva egy normális lépési
távolságot. Pár nap után, amikor már stabilan rohangálnak, a fonalat el
lehet távolítani.
- A ki nem kelt tojásokat eltávolítjuk, és a keltetőt (bujtatót) fertőtlenítjük.
- A naposcsibéket nevelő ládákba helyezzük, ahol 36-37 Celsius fokot kell biztosítani számukra.
Ezeket a tanácsokat betartva el lehet érni 95% kelési arányt.
Gratulálok! Nagyon jól össze van szedve a teendők sokasága.
VálaszTörlésÜgyes munka!
Köszönöm, remélem másoknak is segít majd. :)
Törlés